dilluns, 25 març 2019, 21:46
lloc: Aula Virtual de la Universitat de València
Curs: Aula Virtual de la Universitat de València (Aula Virtual)
Glossari: FAQ de Multimedia
C

Com a PAS/PDI, puc fer a un alumne amfitrió en una videoconferència?

Si l'alumne ha accedit com convidat a la sala virtual, l'amfitrió pot convertir-ho en amfitrió o presentador prement sobre el seu nom en la finestra d'usuaris triant el nou rol.

En qualsevol cas, si l'amfitrió que va iniciar la reunió (no l'alumne) abandona la mateixa, la reunió finalitzarà automàticament als 5 minuts.


Com es fa l'enregistrament d'un mUVie?

mUVie significa "Materials Universitaris Virtuals per a la Investigació i l’Ensenyament". Consisteix en un vídeo en el qual apareix el ponent i una presentació de diapositives o pantalla del seu ordinador. En un mUVie es personalitza la presentació del vídeo amb rètols i informació rellevant, alhora que es mostra la presentació del docent al costat de l’àudio i vídeo d’aquest, i s’obté així un vídeo professional i de qualitat. La durada d’un mUVie no sol superar els 20 minuts, encara que és possible planificar sèries de vídeos d’aquesta durada aproximada.

Un mUVie també permet l’enregistrament d’una classe que comprenga un o diversos mUVie’s. Si la classe que s’imparteix supera els 20 minuts de durada, s’estableixen blocs de vídeos, de manera que el conjunt d’aquests corresponga amb els continguts de la planificació.

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/grabacion_muvie.jpg

VÍDEO

(4_minuts)

 EXEMPLE DE mUVie AMB VÍDEO.  Exemple d'un vídeo (mUVie) en el que s'utilitza un altre vídeo com a contingut. 

 

VÍDEO

(4_minuts)

 EXEMPLE DE mUVie AMB POWERPOINT.  Exemple d'un vídeo (mUVie) on  s'utilitza una presentació Powerpoint com a contingut. 

 

VIDEO

(4_minuts)

 EXEMPLE DE mUVie AMB TABLET.  Exemple d'un vídeo (mUVie) on es mostren  continguts a mà alçada sobre una Tablet. 

 

----


Com funciona el servei d'enregistrament de vídeos a la UV?

El Servei d’Informàtica i el SFPIE proporcionen conjuntament aquest servei d’enregistraments de continguts multimèdia. Dirigit al personal de la Universitat (PDI i PAS), es permet l’enregistrament de vídeos o material multimèdia amb finalitat docent o de suport al lloc de treball.

Aquest servei d’enregistrament de vídeos ofereix al PDI i professorat de la UV la possibilitat de gravar continguts educatius multimèdia als estudis d’enregistrament. També pot sol·licitar aquest servei el personal de la Universitat que necessite material audiovisual de suport a les tasques que duga a terme normalment al seu lloc de treball.

Els enregistraments es realitzen als estudis d’enregistrament del SFPIE (Tarongers) o del SiUV (campus de Burjassot), depenent de la destinació i el tipus de material a gravar.

La finalitat dels enregistraments o del material gravat és la publicació dels vídeos generats en el servidor Multimèdia de la UV, de manera que els vídeos seran accessibles opcionalment des d’Internet però permetent l’enllaç des de l’Aula Virtual, blogs o diferents webs. En qualsevol cas, tindrà accés al material publicat qui determine l’usuari que va proposar l’enregistrament (públic, protegit amb contrasenya, públic descarregable, etc.).

Per realitzar la sol·licitud del servei, tan sols fa falta emplenar un formulari amb l’antelació mínima marcada i els tècnics estudiaran la proposta i contactaran amb el sol·licitant.

Es poden gravar mUVies, classes, conferències, videotutorials i videoconferències, però també és possible la retransmissió en directe de diferents esdeveniments.


Com funciona MMedia?

Qualsevol persona que accedisca a la URL http://mmedia.uv.es pot accedir a una pàgina en què es mostren una sèrie de vídeos que hi han pujat recentment els usuaris, però també a un cercador per a la resta de vídeos que no es mostren i que es troben en el servidor multimèdia.

És a dir, que el servei de MMèdia presenta una àrea pública en la qual tots els usuaris poden accedir als recursos que l’autor haja marcat com a públics. (S’entén com a autor l’usuari que ha fet la publicació del recurs en el nostre sistema).

Són ja milers els vídeos dipositats pels usuaris de la UV i disponibles per a ser visualitzats.


Com funciona MMedia per a emetre en directe?

El servidor MMèdia permet la retransmissió en directe d’esdeveniments usant un programari que envia el senyal de vídeo de l’ordinador de l’usuari al servidor multimèdia de la UV, i és  aquest l’encarregat d’enviar aquesta emissió de TV a tants televidents com es connecten a la URL de l’esdeveniment.

Qualsevol usuari PDI/PAS de la UV pot realitzar una emissió en directe usant el seu propi ordinador, amb el seu equipament multimèdia i el programari que recomana el SIUV emetent cap a MMèdia.

 

Recomanacions.

El Servei d’Informàtica recomana usar el programari Adobe Media Live Encoder (gratuït), que una vegada instal·lat i configurat enviarà el senyal de vídeo del nostre ordinador a MMèdia per difondre’l a través d’Internet.

Hi ha altres programes (normalment de pagament) que també permeten enviar el senyal de vídeo RTMP a MMèdia i que hem provat amb èxit. Per exemple XSplit Broadcaster.

DESCÀRREGA D’ADOBE MEDIA LIVE ENCODER (Gratuït):

Podem descarregar oficialment el programari des de l’enllaç següent, prement el botó “Download”, i després d’emplenar el petit formulari que apareixerà.

LINK

 PÀGINA OFICIAL D'ADOBE MEDIA LIVE ENCODER   

 

Està disponible per a sistemes operatius Windows i Mac OS (idioma anglès)

 

DOWNLOAD

 

DESCÀRREGA D'ADOBE MEDIA LIVE ENCODER.

SISTEMA OPERATIU WINDOWS (.MSI)

 

 

DOWNLOAD

 

DESCÀRREGA D'ADOBE MEDIA LIVE ENCODER.

SISTEMA OPERATIU MAC OX (.DMG)  

 

 


Com puc accedir a MMedia?

Accedir al servidor multimèdia de la UV és tan senzill com accedir amb qualsevol navegador a la URL:  http://mmedia.uv.es

Quan premem sobre qualsevol vídeo en la pàgina principal, o sobre el que hàgem localitzat, ens apareixerà el lector (player) que ens permet reproduir-lo.

En la pàgina principal de MMedia es disposa de diversos menús, situats a la part superior, que ens permetran accedir a les diferents opcions.Com puc emetre en directe?

Per fer una retransmissió en directe del senyal d’àudio/vídeo que tinguem al nostre ordinador són necessaris 2 passos fonamentals:

 1. Crear un esdeveniment LIVE en MMèdia.
 2. Instal·lar i configurar el programari Live Encoder al nostre ordinador.

 

Disposem d’un videotutorial que especifica com crear l’esdeveniment Live en MMèdia:

Una vegada creat l’esdeveniment Live en MMèdia només ens faltarà instal·lar i configurar el programari al nostre ordinador ‘emissor’. Aquest programari ens permetrà fins i tot l’enregistrament de l’esdeveniment en l’ordinador per a una visualització/publicació posterior.

Proporcionarem la URL als nostres “televidents” i podran accedir a la nostra emissió el dia i hora de l’esdeveniment. També podran accedir a l’emissió fent una cerca de l’esdeveniment en Mmedia.uv.es.

Si en algun moment necessitem ajuda per conèixer la IP del nostre ordinador d’emissió, podem veure aquest vídeo:

Informació addicional.

La nostra emissió pot ser vista per milers de persones simultàniament des d’equips i dispositius que tinguen Flaix Player instal·lat (actualment quasi tots els ordinadors) i actualitzat.

Si algun televident necessita veure la nostra emissió des de Smartphones o dispositius Android, pot descarregar un player que li permeta visualitzar la nostra emissió RTMP.

LINK

 VLC (VIDEOLAN) FOR ANDROID   

 


Com puc enllaçar els meus vídeos?

Els nostres vídeos en MMèdia porten associada una URL, que és la que podem comunicar a les persones que hi hagen d’accedir, i que tindrem disponible de la manera d’edició d’aquest (en la part inferior del formulari).

Podem seleccionar qualsevol d’aquestes dues que ens proposen (és indiferent, però en recomanem la primera).

Url per mostrar o per inserir en el portlet mmplayer:

 1. http://mmedia.uv.es/buildhtml/46588 (Url recomanada)
 2. http://mmedia.uv.es/buildhtml?user=breso&path=/avirtual/moodle/&name=av16.mp4

En un moment determinat podem estar interessats que aparega el nostre vídeo en un blog o pàgina web, i que aparega amb el player (reproductor) perquè els usuaris puguen veure el vídeo simplement punxant sobre aquest. Sense necessitat d’anar a MMèdia.

Per a això, també en la part inferior del formulari, podrem copiar el codi Embed que enganxarem posteriorment en l’entrada/pàgina del blog, o en la web.

Exemple de codi:

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"id="player1" name="player1" width="300" height="300">
<param name="id" value="player1">
<param name="name" value="player1">
<param name="width" value="320">
<param name="height" value="240">
<param name="allowfullscreen" value="true">
<param name="allowscriptaccess" value="always">
<param name="flashvars"value="&user=breso&auth=&streamer=rtmp://mmedia.uv.es/media&token2=/avirtual/moodle/&file=mp4:groups/avirtual/moodle/av16&image=http://mmedia.uv.es/g%3Fuser%3Dbreso%26name%3Dav16.mp4%26resource_id%3D46588%26path%3D/avirtual/moodle/&autostart=false&usefullscreen=true">
<param name="src" value="http://mmedia.uv.es/mediaplayer_uv5.swf">
<embed type="application/x-shockwave-flash" id="player1" name="player1" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="
&user=breso
&auth=&streamer=rtmp://mmedia.uv.es/media&token2=/avirtual/moodle/
&file=mp4:groups/avirtual/moodle/av16
&image=http://mmedia.uv.es/g%3Fuser%3Dbreso%26name%3Dav16.mp4%26resource_id%3D46588%26path%3D/avirtual/moodle/
&autostart=false&usefullscreen=true" src="http://mmedia.uv.es/mediaplayer_uv5.swf" width="320" height="240">
</object>

Com puc inserir subtítols als videos?

És possible inserir subtítols en un vídeo que hàgem dipositat en MMèdia. En primer lloc hem de saber que necessitarem tenir en MMèdia dos arxius: el vídeo que cal subtitular i un arxiu .SRT que contindrà els subtítols. (El sistema de subtitulat no funciona si l’usuari que visita el vídeo el reprodueix en HTML5).

Aquest arxiu ha de ser generat amb alguna aplicació tipus "Aegisub" (http://www.aegisub.org/) o similar per a indicar correctament els textos que cal inserir i en quin moment del vídeo hauran d’aparèixer, i tenir el mateix nom que el vídeo associat (tret de l’extensió, tal com indiquem).

 

Podem descarregar una versió portable d’aquest programari Aegisub des de l’enllaç següent:

DOWNLOAD

 PROGRAMARI AEGISUB PER A GENERAR SUBTÍTOLS EN UN VÍDEO.   

 

Aquest programari gratuït que recomanem permet obrir el vídeo i anar posant els textos en cada secció del vídeo de forma intuïtiva. Una vegada acabem d’inserir tots els subtítols i tinguem tot acabat, guardarem el resultat però… el fitxer que el programari vol generar és un fitxer .ASS.

Desarem aquest arxiu .ASS i només ens restarà convertir-lo a format .SRC amb qualsevol programari per a això. Recomanem un convertidor en línia:

 

LINK

 CONVERTIDOR EN LÍNIA DE SUBTÍTOLS .ASS A .SRT   

 

A continuació pujarem a MMèdia l’arxiu .SRT resultant juntament amb el vídeo que cal subtitular.

Ex. mivideo.mp4  i   mivideo.srt  (l’arxiu srt també ha d’estar actiu i ser Públic en MMèdia).

Una vegada fet això, es mostrarà a l’usuari a la part superior dreta del nostre vídeo el connector (plug-in) en ON/OFF depenent de si volem que ens mostre -o no- els subtítols.

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/videos_subtitols.jpg

 

Exemple de contingut d’un arxiu .SRT:

1

00:00:00,000 --> 00:00:05,000

Accederemos a lo que es el panel de configuración de nuestro Blog.

2

00:00:05,006 --> 00:00:11,050

En este caso vamos a quedarnos con la idea de que en la parte izquierda tenemos toda la serie de menús

3

00:00:11,050 --> 00:00:15,014

diferentes, que nos van a permitir hacer todo dentro de nuestro blog

4

00:00:15,014 --> 00:00:17,084

 

Podem vore un exemple si visualitzem els primers 17 segons d'aquest vídeo:

Exemple subtítols


Com puc pujar un vídeo a MMedia?

Per pujar un vídeo a MMèdia simplement hem de seguir uns pocs passos. Podem veure el videotutorial següent que ens explica com fer-ho.

VIDEOTUTORIAL

(3_minuts)

  PUJAR UN VÍDEO A MMEDIA.UV.ES.  Procediment per pujar un vídeo a la plataforma MMedia per a la  publicació.  

 

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/acces_espai_2.jpgError: FMS Server did not return correctly?

Respecte a l’error, sembla que pot aparèixer si l’usuari té tancat el port 1935 en el seu tallafocs o en el de l’empresa, i s’ha d’obrir. És habitual en llocs amb moltes restriccions de seguretat. L’usuari ha de solucionar-ho amb la seua empresa o al seu lloc de connexió.

Documentat per Adobe: Error: FMS Server did not return correctly! This error is sometimes seen on County networks or other networks with strict firewall policies. To resolve this, open up port 1935 for the meeting. Request the Connect server IP address if necessary.


Es poden gravar les videoconferències?

Sí. Les reunions es poden gravar, però ha de ser l’amfitrió el que pose a gravar la videoconferència, ja que és el que disposa de permís per a això.

Es pot fer una prova anterior a la reunió?

Per descomptat. De fet és recomanable. Molts usuaris en fan dues reserves: una per fer proves uns quants dies/hores abans i una altra, per a la reunió en qüestió.

Si he gravat la meua reunió prèviament, com la puc tornar a veure? La pot veure tothom en diferit?

Si hem gravat la reunió, nosaltres mateixos hem pogut generar en aquell moment una URL pública d’aquesta que funciona durant els 6 mesos posteriors.

Com que la URL és pública, l’enregistrament el podrà veure tot el que conega la URL. Encara que l’amfitrió té la possibilitat d’assignar també una contrasenya a l’enregistrament que es demane al visitant en el moment previ a la visualització.


Funcionen aquestes sales en iPads o iPhones?

Funcionen perfectament, però hem de tenir instal·lat prèviament el Connect Mobile. És gratuït.Mobile for iOS (App Store)


Haig d’estar connectat per WIFI o únicament per cable?

Com és normal, es recomana estar connectat per cable, ja que la velocitat és superior normalment. Encara que totes les proves realitzades amb WIFI han estat satisfactòries, fins i tot usant l’Eduroam de la UV en hores punta.


On es fan les gravacions / enregistraments?

Actualment els enregistraments es realitzen als platós multimèdia del SFPIE (campus dels Tarongers) o del Servei d’Informàtica (campus de Burjassot) depenent del tipus d’enregistrament que es vulga realitzar i  de la disponibilitat.

Una vegada es rep la sol·licitud de servei i aquesta és aprovada, s’indica a l’usuari el plató que cal utilitzar per a l’enregistrament, o si hi ha possibilitat en tots dos, l’usuari selecciona el que li resulte més còmode.

Campus de Tarongers

 

Campus de Burjassot

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/servei_inform.jpg

 

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/aula_multimedia.jpg

Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa.

 • C/ Serpis, 29 – Valencia
 • Campus de Tarongers
 • udie @ uv.es
 • Extensió de contacte: 25039

Google Maps: https://goo.gl/maps/G5zJwSkRU832

 

Servei d’Informàtica (SiUV)

 • C/ Dr. Moliner, 50 – Burjassot
 • Campus de Burjassot
 • multimedia @ uv.es
 • Extensió de contacte: 44400

Google Maps: https://goo.gl/maps/ohChTFhcn1L2

 

Per a sol·licitar l’enregistrament d’un mUVie es recorda que s’ha de ser PDI o PAS dins de la Universitat. Aquest servei no s’ofereix a l’alumnat.

Estudi de gravació SFPIE

On puc fer la petició de gravació d'un mUVie?

Emplenant aquest formulari, pot sol·licitar qualsevol dels serveis multimèdia que s'ofereixen des del SFPIE i SIUV. Es recorda que per a sol·licitar aquests serveis s'ha de ser personal de la Universitat de València (PDI/PAS).

Els requisits generals per a poder ser beneficiari del servei són:

 • Que l'activitat o esdeveniment a gravar se sol·licite amb una antelació mínima de 10 dies.
 • Que el contingut dels recursos susceptibles de ser produïts, han d'estar sempre relacionats amb docència, amb la seua activitat dins de la UV, o amb la innovació educativa en els plans d'estudi de Grau o Postgrau de la UV.
 • Que el ponent i el material a usar en l'enregistrament ha d'estar disponible en les dates previstes per a l'enregistrament.
 • Que els materials o recursos multimèdia que es generen, per defecte hauran de ser publicats en obert amb llicència Creative Commons (BY-NC-SA) i es permetrà la distribució als diferents mitjans de comunicació i difusió de la UV.

La seua sol·licitud serà valorada i rebrà una resposta, positiva o negativa, en el termini d'una setmana.

Serà recomanable, per a l'exposició davant les càmeres, crear una presentació tipus Powerpoint, que servirà per a dotar de major contingut i reforç al vídeo resultant. És recomanable elaborar unes diapositives el més dinàmiques i gràfiques possible, i ser molt minimalista amb les explicacions en text. Aquestes diapositives han de ser enviades al personal de l'aula d'enregistrament amb una setmana d'antelació, com a mínim. El model de Plantilla de diapositives, es pot descarregar des del menú lateral triant la del centre, facultat, servei o departament que corresponga.

La petició de servei d'enregistrament es realitza des de la Secretaria Virtual, accedint a l'apartat "Reserva espais i recursos" seguit de "Disponibilitat i reserves". A continuació se selecciona l'espai Gravació Multimèdia Burjassot o Gravació Multimèdia Tarongers i farem la sol·licitud.

Una vegada realitzada, el personal tècnic es posarà en contacte amb nosaltres per a confirmar la disponibilitat, mitjans i altres aspectes. 

Accedir al formulari de petició de serveis


On puc vore informació legal sobre recursos TIC?

A continuació podem accedir mitjançant l'enllaç següent al Reglament d’ús dels recursos relacionats amb les tecnologies de la informació i les comunicacions de la UV (en PDF)

 

PDF

 REGLAMENT D'ÚS DELS RECURSOS RELACIONATS AMB LES T.I.C. EN LA U.V.   

Puc impartir classe amb videoconferència, o és només per a reunions?

Efectivament és possible impartir una classe o conferència amb la plataforma. Podem mantenir una reunió de treball, o usar Connect per impartir una classe als assistents.


FAQ

Puc mantenir una reunió virtual des del meu despatx amb el meu portàtil?

Per descomptat. Si el nostre equip reuneix els requisits mínims podem usar el nostre ordinador del despatx amb la nostra càmera web i micro. Es recomana usar auriculars en lloc d’altaveus per evitar problemes amb el so.


Puc participar en la conferència des de casa?

I tant que sí. Encara que la qualitat de l’emissió dependrà de la connexió i l’amplada de banda de què disposem a casa. També funcionarà millor o pitjor depenent del nombre d’assistents amb l’àudio i vídeo actiu.


Puc participar en una reunió amb la meua tauleta (tablet) o smartphone?

Per descomptat. És necessari tenir instal·lat prèviament el programari Connect Mobile per al nostre sistema operatiu. Està disponible gratuïtament per a iOS, Android i Blackberry.

Hem de tenir en compte que funcionarà millor o pitjor depenent de la tarifa de dades que tinguem contractada, o de la WIFI a la qual ens connectem.

Puc publicar a MMedia un àlbum de fotos?

Efectivament. En MMedia un àlbum de fotos consisteix en un arxiu que podem crear  que podrà contenir una sèrie d’imatges que associem.

El resultat és una URL per a aquest arxiu que, quan l’escrivim en un navegador, reproduirà seqüencialment totes les fotos incloses com si d’una presentació powerpoint es tractara.LINK

 EXEMPLE D'ÀLBUM DE FOTOS.  Enllaç a un àlbum de fotos ja existent a mode de exemple. 

 

 Quants assistents com a màxim poden participar-hi?

Es permet fins a un màxim de 99 assistents a la reunió. Únicament hem de saber que, en cas de molts assistents, és interessant per al rendiment de la reunió que s’active únicament el vídeo i àudio dels ponents, no de tots els assistents.


Què és una Playlist o llista de reproducció?

Una playlist és un arxiu que conté una llista de vídeos que han d’estar associats i reproduir-se tots de forma seqüencial.

En un moment determinat podem crear una playlist (Opció “nova playlist”) amb aspecte d’un arxiu més, però que en editar-lo podrem seleccionar entre tots els nostres vídeos públics per crear una llista de reproducció.

El resultat serà una única URL, que reproduirà tots els vídeos que continga.

Quines són les diferents llicències Creative Commons a triar en MMedia?

Quan un usuari es troba amb material multimèdia adherit a una llicència Creative Commons, ha de conèixer allò que es permet fer amb aquesta obra.

Resultado de imagen de creative commons logo

En els vídeos dipositats en MMèdia, l’autor pot seleccionar el tipus de llicència que desitja assignar al seu vídeo. Aquesta llicència es mostrarà junt amb el vídeo abans de ser reproduït, i informarà així l’usuari que aquest material audiovisual es troba protegit amb aquest tipus de llicència.

Aquest tipus de llicències ofereixen alguns drets a terceres persones sota certes condicions.

Podem trobar el document amb l’explicació sobre les diferents llicències a l’enllaç següent:

 

PDF

 LLISTAT DE LLICÈNCIES CREATIVE COMMONS A TRIAR EN MMedia.   

Quines són les recomanacions per a enregistrar correctament un mUVie?

És recomanable, per a l’exposició davant les càmeres, crear una presentació tipus Powerpoint, que servisca per a dotar de major contingut i reforç el vídeo resultant. És recomanable elaborar unes diapositives tan dinàmiques i gràfiques com siga possible, i ser molt minimalista amb les explicacions en text. Aquesta presentació ha de ser enviada al personal de l’aula d’enregistrament amb antelació suficient a l’enregistrament.

Usar la plantilla de la Universitat. Hi ha un model de plantilla corporativa que es recomana usar en la presentació. Aquesta plantilla la podem descarregar al final d’aquest document.

Petició del Servei d'Enregistrament.

La petició de Servei d’Enregistrament es realitza des de la Secretaria Virtual (http://secvirtual.uv.es), accedint a l’apartat "Reserva espais i recursos" seguit de "Disponibilitat i reserves". A continuació se selecciona l’espai “Gravació Multimèdia Tarongers” o ”Gravació Multimèdia Burjassot” i emplenarem el formulari corresponent.

LINK

 ACCÉS A LA SECRETARÍA VIRTUAL 

 

Una vegada realitzada, el personal tècnic es posarà en contacte amb nosaltres per confirmar la disponibilitat, mitjans i altres aspectes.

Documents i plantilles.

DOWNLOAD

(Seleccione plantilla)

 

PLANTILLA PER A LA PRESENTACIÓN DE DIAPOSITIVES (POWERPOINT)

BIOLOGIA · CIÈNCIAS SOCIALS ·  DRET · ECONOMIA · FARMÀCIA · FILOLOGIA · FÍSICA · ENGINYERIA · MATEMÀTIQUES · MEDICINA · PSICOLOGIA · QUÍMICA
 

 

DOWNLOAD

 

DOCUMENT DE CESSIÓ DE DRETS D'IMATGE.

http://links.uv.es/aisdi/imatge

 

 

 

 

2. Enregistrament/emissió de conferències o esdeveniments en “exteriors”.

El SFPIE disposa d’un un equip portàtil per a l’enregistrament i emissió de conferències o esdeveniments en directe que s’organitzen des de la Universitat de València i fora de les seues instal·lacions. Perquè l’enregistrament/emissió siga possible, ha de complir els requisits i la normativa de la Unitat d’Innovació Educativa SFPIE.

Podem accedir a la informació referent publicada pel SFPIE accedint a l’enllaç següent:

 

LINK

 NORMATIVA PETICIÓ SERVEI D'ENREGISTRAMENT SFPIE 

 

 
Quin usuari i contrasenya haig d’usar per a accedir a la reunió?

Com a amfitrió hem d’accedir sempre amb l’usuari i la contrasenya de la Universitat. Els usuaris que hi participen i disposen de compte a la Universitat poden usar el seu usuari i contrasenya de la UV per accedir.
Si el participant no disposa d’un compte a la Universitat, haurà d’accedir com a invitat, i serà l’amfitrió el que li proporcione els permisos necessaris.

Qui pot veure els meus vídeos?

El vídeo serà visible per a qualsevol persona que arribe fins a l’arxiu, si prèviament l’hem marcat com a "Públic".

Podrà veure’l qualsevol persona que conega la URL o l’haja trobat mitjançant l’eina de cerca de MMèdia, Google o altres mitjans.

També tenim la possibilitat de restringir l’accés al vídeo mitjançant una contrasenya, però també, al contrari, fins i tot marcar el vídeo perquè siga públic, i a més permetre’n la descàrrega.

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/qui_vore_video.jpg

Públic: el vídeo es reprodueix a qualsevol persona que arribe fins a aquest, bé perquè coneix la URL,  perquè l’haja localitzat mitjançant el cercador de MMèdia o perquè apareix l’enllaç en Roderic (repositori de contingut lliure de la UV).

Contrasenya: el vídeo únicament es reprodueix si l’usuari visitant coneix la contrasenya que l’autor va indicar en el moment de la publicació.

Nota: els vídeos amb contrasenya assignada no es podran reproduir en HTML5.

Adreces IP: podem indicar l’adreça IP de l’únic ordinador des d’on es podrà reproduir el vídeo. Podríem indicar més d’una adreça IP si les separem per un espai, o un rang d’adreces IP usant el * com a comodí.

Exemple:

 • 147.156.9.111 à només es podrà veure el vídeo en l’ordinador amb aquesta IP.
 • 147.156.9.111 147.156.9.147 à ídem però en dos ordinadors amb aquestes IP.
 • 147.156.*.* à només en els ordinadors de la xarxa de la Universitat.

Públic descarregable: el vídeo es reprodueix per a tots, però a més mostra una icona de descàrrega perquè l’usuari el puga descarregar al seu ordinador.


Requisits per a poder enregistrar?

Els requisits generals per a poder ser beneficiari del servei són:

 • S’ha de ser PDI o PAS dins de la Universitat. Aquest servei no s’ofereix a l’alumnat.
 • Que l’activitat o esdeveniment a gravar es sol·licite amb una antelació mínima de 10 dies.
 • Que el contingut dels recursos susceptibles de ser produïts ha d’estar sempre relacionats amb docència, amb la seua activitat dins de la UV o amb la innovació educativa en els plans d’estudi de grau o postgrau de la UV.
 • Que el ponent i el material a usar en l’enregistrament ha d’estar disponible en les dates previstes per a l’enregistrament.
 • Que els materials o recursos multimèdia que es generen, per defecte hauran de ser publicats en obert amb llicència Creative Commons (BY-NC-SA) i es permetrà la distribució als diferents mitjans de comunicació de la UV.

La sol·licitud serà valorada pel SFPIE o el SiUV i rebrem una resposta, positiva o negativa, en el termini d’una setmana.


Requisits per a treballar amb MMedia?

MMèdia funciona en qualsevol navegador web de qualsevol sistema operatiu (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera, etc.), i funciona fins i tot en qualsevol dispositiu portàtil o smartphones.

Per a visualitzar continguts en el nostre ordinador únicament és necessari tenir actualitzat Flash Player.

LINK

 OBTENIR UN ADOBE FLASH PLAYER ACTUALITZAT.  Descarregar des de la web d'Adobe una versió actualitzada del player. 


 Reserve de sales per usar-les a la vesprada o caps de setmana?

Efectivament es poden realitzar reserves de sales virtuals per al seu ús fora de l’horari lectiu o caps de setmana. En alguns casos la nostra videoconferència ha de fer-se en horaris lectius d’altres països per a  afavorir-hi l’assistència.


Seleccionar un dispositiu d’àudio/vídeo diferent en Connect

Hem de prémer sobre la icona superior de la finestra de vídeo i triar ‘Seleccionar Càmera’. Se’ns obrirà una finestra de Flaix Player que ens permet triar una altra càmera o un altre micròfon amb dues icones de la part inferior.
Una vegada fet això, podem prémer sobre el menú “Reunió – Assistent per a configuració d’àudio” per comprovar l’àudio del nou micròfon seleccionat.


Un alumne, pot ser amfitrió d'inici si jo ho avale com a PAS/PDI?

Sí. Quan sol·licite la sala des de la secretaria virtual, en el camp "observacions" ha d'indicar que l'amfitrió serà un alumne i haurà d'indicar el seu usuari com alumni en la UV.

D'aquesta manera, no serà necessari l'accés inicial a la sala del PAS/PDI perquè siga possible la videoconferència. De fet, el sol·licitant no tindrà privilegis d'amfitrió, però sí l'alumne.

Un alumne pot sol·licitar una sala virtual de Adobe Connect?

No. El servei s'ofereix a personal de la UV. La sol·licitud de sala ha de ser sempre realitzada per un PAS/PDI de la Universitat.


Pel fet de ser usuaris de la UV, disposem d’un espai privat en MMèdia on podrem dipositar els nostres vídeos o recursos multimèdia. L’accés a aquest espai es pot realitzar iniciant sessió en MMèdia amb el nostre usuari i contrasenya de correu (interfície web), disco.uv.es, o des d’unitats de xarxa (no es comenta aquesta última opció en aquest document).

Es recorda que únicament podem publicar en MMèdia, vídeos, música i materials dels quals siguem propietaris o puguem legalment dipositar en el servidor (vegeu secció “Legal”).

En la pàgina principal de MMèdia, disposem a la part superior de 4 opcions entre les quals es troba “Iniciar Sessió”.

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/com_funciona_1.jpg

L’aspecte de la pantalla d’administració serà similar al que es mostra a continuació. En aquesta pantalla s’indicaran els arxius multimèdia que anem "pujant" a la plataforma.

http://www.uv.es/fatwireed/userfiles/image/acces_espai_1.jpg

Podem pujar els nostres arxius fent ús una de les pestanyes de la part superior denominada "Nou fitxer".

I una vegada pujat l’arxiu, podem punxar sobre aquest i accedirem a un formulari d’edició que ens permetrà seleccionar si volem que el nostre vídeo siga públic o no, posar un títol i una descripció, assignar-hi una categoria, i diverses opcions més, a part d’un botó que ens permet convertir-lo a MP4 (format per defecte per MMèdia) si el vídeo original està en un altre format.

També podrem anotar la URL que se’ns ha assignat per enviar-la per correu, proporcionar-la als nostres alumnes, etc., de manera que -simplement prement sobre la URL- els usuaris accedisquen directament a la reproducció del nostre vídeo.